De KNMI meettoren in De Bilt heeft een radarinstallatie in de bol en is een iconische locatie in Nederland. De radar is overigens buiten gebruik, maar de bol zit er zeker nog wel in. Dit was een van de projecten waar PHB afgelopen jaar met veel plezier aan heeft mogen werken.

Deze monumentale bebouwing op het KNMI-terrein was toe aan schilder- en herstelwerkzaamheden. Hieronder vielen het voormalig hoofdgebouw, het seismologisch waarnemingspaviljoen, het eerste magnetisch waarnemingspaviljoen, het tweede magnetisch waarnemingspaviljoen en de dubbele dienstwoning.

Voor het voormalige hoofdgebouw bestonden de werkzaamheden uit onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan pleister-, metsel-, natuursteen-, en voegwerk. Daarnaast was houtrotherstel ook noodzakelijk en een beperkt herstel van de kapconstructie. Herstelwerkzaamheden aan goten en dakconstructie, het vervangen van de stopverf en een complete schilderbeurt behoorden ook tot de werkzaamheden.

KNMI De Bilt Meettoren PHB De Combi Rijksvastgoedbedrijf Bouwbedrijf

De werkzaamheden

De werkzaamheden voor het eerste magnetisch waarnemingspaviljoen bestondenuit onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan voegwerk; houtrotherstel en herstel van de vakwerkconstructie; kleine herstelwerkzaamheden aan daken en goten en een complete schilderbeurt.

Het seismologisch waarnemingspaviljoen en de tweede magnetische waarnemingspaviljoen hebben beide een complete schilderbeurt gehad met enkele kleine herstelwerkzaamheden. De dubbele dienstwoning heeft groot onderhoud gehad aan het dak, een complete schilderbeurt en klein herstel in het metselwerk.

Tijdens onze werkzaamheden waren de gebouwen gewoon in gebruik. KNMI gaf daarnaast ook nog diverse excursies aan binnen- en buitenlandse gasten tijdens onze werkzaamheden. Hierdoor moesten wij extra rekening mee houden, om de overlast binnen de perken te houden. Dat was voor ons PHB-team natuurlijk geen enkel probleem!

Naast ons PHB-team zijn er ook nog andere betrokken partijen geweest tijdens dit project: 123 Machineverhuur, Baars, CS Camerasysteem, Heldoorn, De Mortel Compagnie, Maasmond, MG-Aces, Remondes, RPS, Nassaudoor, Slotboom en Combivo.

Vanwege de fasering van de werkzaamheden en doordat een derde partij gelijktijdig de dakbedekking op gebouw A moest vervangen, heeft de opdracht circa een jaar geduurd en werd het project opgeleverd in november 2022.

Projectinformatie

Architect
Wevers & Van Luipen
Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf
Plaats
De Bilt
Jaartal
2022

Terug naar overzicht

Op zoek naar een professioneel bouwbedrijf?

 • PHB De Combi is volgens
  ISO normen en VCA** gecertificeerd.
 • Certificaat Kwaliteitsmanagementsysteem
 • Certificaat Milieumanagementsysteem
 • Certificaat Veiligheidsmanagementsysteem
 • Certificaat Veiligheidsladder
 • Certificaat Maatschappelijk verantwoord ondernemen
 • FSC-keurmerk
 • Wij leiden vakmensen op. Erkend leerbedrijf
 • InstallQ Elektronische Installateur